Maagklachten zijn in de meeste gevallen niet ernstig en gaan vanzelf over. Wanneer aanhoudende klachten zich voordoen wordt door een geraadpleegde arts een diagnose gesteld. Op grond van de klachten en een lichamelijk onderzoek worden de patiënten in drie groepen verdeeld.
Maagklachten diagnose: 3 groepen
– 1e groep, klachten die kunnen leiden tot een kwaadaardige aandoening en behandeling directe noodzaak is.
– 2e groep, maagzuur klachten of pijn op de borst. Proefbehandeling met maagzuurremmers.
– 3e groep, overige patiënten met functionele maagklachten.
De onderzoeken
Mensen met klachten die kunnen leiden tot een kwaadaardige aandoening worden onderzocht met een endoscopisch onderzoek. Met dit onderzoek kunnen allerlei relevante aandoeningen worden opgespoord. Aandoeningen kunnen zijn, een zweer, slijmvliesontsteking of kwaadaardige aandoening.
Een andere onderzoek is een gastroscopie. Door middel van een flexibele slang wordt kijkonderzoek gedaan. Op deze slang zit een camera met een lampje die de maag van binnen kan bekijken. Hierbij kan een slijmvliesontsteking of een maagzweer worden uitgesloten. De arts kan ook door middel van oude etensresten een luie maag vaststellen.
De arts kan ook een maagontledingsonderzoek toepassen. Hierbij wordt alleen vastgesteld of er sprake is van een luie maag. U krijgt voeding met radioactieve stoffen te eten. De arts kan door middel van een camera de afgelegde afstand zien van de voeding.